Gezondheid & gezond leven

Gezond leven is niet zo moeilijk, je moet alleen even weten hoe het moet. Je hoeft zelfs helemaal niet rijk te zijn om veranderingen door te voeren in je leven. Je kan altijd een aantal dingen doen om de gezondheid van jou en je gezin te beschermen en te verbeteren.

Gezond eten

Iedereen weet dat groenten en fruit beter zijn dan fastfood zoals patat en frikandellen. Probeer ook zoveel mogelijk geraffineerde producten als witte rijst, wit brood en pasta te vermijden. Deze producten bevatten geen tot weinig voedingswaarden. Vervang je sneetje witbrood bijvoorbeeld voor een bruine boterham. Het is soms lastig om van deze slechte voeding af te blijven, helemaal wanneer je trek hebt. Zorg daarom dat je altijd een gezond tussendoortje bij de hand hebt zodat je niet gaat snaaien. Dit kan een appel zijn of bij wat meer trek een eiwitreep. Zo zorg je ervoor dat je lichaam weer energie krijgt en je minder snel naar die gevulde koek grijpt. Last but not least: drink voldoende water. Water werkt namelijk als een zuiveringsmechanisme voor het lichaam. Zorg er daarom voor dat je tussen de 1.5 en 2 liter vocht per dag binnen krijgt.

Beweging

Voldoende beweging is ook essentieel voor een gezond lichaam. Probeer daarom zo actief mogelijk te leven! Pak de fiets om boodschappen te doen in plaats van de auto of ga na werk een rondje wandelen in plaats van op de bank liggen. Voldoende beweging (30 – 60 minuten per dag) zorgt ervoor dat je meer energie en zelfvertrouwen krijgt. Daarnaast word je productiever, ga je je gelukkiger voelen en kan je helderder denken.

Lichaamsverzorging

Voor een gezond leven is het ook belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Hieronder verstaan we een goede nachtrust, je handen wassen na een toiletbezoek en je tanden iedere dag poetsen. Als je vermoedt dat er iets mis is met je gezondheid, ga dan naar de huisarts. Een vroege diagnose vergroot de kans op genezing.

Wat een gezonde levensstijl met je doet? Hier de voordelen op een rij:

  • Je krijgt meer energie en je voelt je beter
  • Je kunt gewicht kwijtraken
  • Je weerstand zal verhogen en verbeteren
  • Je zal minder snel ziek zijn
  • Het zal je zelfvertrouwen vergroten doordat je beter in je vel zit