Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Afvallen met eiwitten

Afvallen met eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstoffen van je lichaam. Ze zorgen voor spierherstel, opbouw én ze kunnen helpen om gewicht te verliezen. Lees hieronder hoe je kunt afvallen met eiwitten.

Eiwitten voor een verzadigd gevoel

Eiwitten vullen meer en geven een langer verzadigd gevoel dan koolhydraten en vetten. Dit komt omdat eiwitten lastiger te verteren zijn. Als je meer eiwitten binnen krijgt, heb je minder snel trek en zal je dus minder snel (weer) eten. Zo kan je door meer eiwitten te nuttigen, minder calorieën binnen krijgen en dus afvallen. Daarnaast verlies je tijdens het afvallen zowel vet als spieren. Dat laatste, het verliezen van spieren, wil je eigenlijk zoveel mogelijk voorkomen. Spieren verbranden namelijk meer calorieën dan vet. Daarom is het tijdens het afvallen heel belangrijk om voldoende eiwitten te eten. Eiwitten in je voeding stimuleren de vetverbranding terwijl het de calorie verbrandende spieren behoudt. Het slankmakende effect van eiwtten is eigenlijk niks nieuws. In de jaren zeventig riep de beroemde Dr. Atkins al dat we vooral veel kip en kaas moesten eten (veel eiwitten!). In Nederland is Dr. Frankpopulair.

Eiwittendieet

Als je wil afvallen met eiwitten, kun je het eiwittendieet volgen. Hierbij verkies je eiwitten boven koolhydraten. Koolhydraten zijn de brandstoffen voor je lichaam. Als je voldoende koolhydraten eet, dan zal je lichaam de koolhydraten omzetten tot energie. Als je lichaam geen koolhydraten ter beschikking heeft, zal het overgaan tot het verbranden van overtollige vetmassa. Dat is precies je doel bij afvallen. Bij het eiwittendieet krijg je dus meer eiwitten binnen dan koolhydraten. Voeding waar veel eiwitten in zitten, zijn:

 • Magere yoghurt of kwark
 • Karnemelk
 • Kipfilet
 • Ei
 • Zalm
 • Kaas
 • Bruine bonen
 • Rijst
 • Noten
 • Sojamelk
 • Tahoe

En natuurlijk eiwitpoeder! Met een eiwitshake kan je op een makkelijke en smakelijke manier veel eiwitten binnen krijgen. Bovendien zijn de meeste eiwitshakes laag in vetten en koolhydraten, ideaal om af te vallen. Je kan wat eiwitpoeder toevoegen aan je havermout of yoghurt in de ochtend, een eiwitshake nemen als ontbijt of als tussendoortje.

Eiwitsoorten

Dacht je dat alle eiwitshakes hetzelfde zijn? Dat is helaas niet het geval. Van een Whey eiwitshake heb je verschillende soorten: Whey Isolaat en een Whey Concentraat.

Whey Isolaat

De eiwitsoort Whey Isolaatis de meest zuivere eiwitsoort. Men noemt Isolaat een snelle eiwit; het wordt binnen 90 minuten door het lichaam opgenomen. Het percentage eiwit bij deze soort is het hoogst – tussen 85-95%. Door het hoge eiwitpercentage, blijft er minder ruimte over voor vetten en koolhydraten. Ideaal als je wil afvallen. Echter is een Whey Isolaat vaak wel iets duurder dan een Whey Concentraat.

Whey Concentraat

De eiwitsoort Whey Concentraat wordt minder snel opgenomen door het lichaam (binnen 120 minuten) en bevat een lager percentage eiwit (70-85%). Een Whey Concentraat is dus iets hoger in koolhydraten en vetten. Echter is een Whey eiwitshake van Concentraat veelal hoger in eiwitten dan bijvoorbeeld een stuk ontbijtkoek of mueslireep. Goed om de dag mee te beginnen of als een eiwitrijk tussendoortje.

Sterk met eiwitten

Wil je afvallen met eiwitten? Dan is het ook aan te raden om erbij te gaan sporten. Door spieren te kweken, wordt je spierweefsel strakker waardoor je figuur verbetert. Ook verbruiken spieren meer calorieën dan vet. Het slankmakende effect is dus blijvend! Ook hierbij zijn eiwitten onmisbaar. Zij zorgen er namelijk voor dat spieren worden hersteld en worden opgebouwd na een training. Maar… voor die spieren moet je trainen. Een eiwitshake nemen voor een sixpack, heeft natuurlijk geen zin. Als je je spieren traint en voedt met eiwitten, word je wel goed beloond met meer kracht, een strakker lichaam, meer energie en een goede stofwisseling. Bewegen is dus zeker het proberen waard! Wil je een eiwitshake proberen? Hieronder staan onze meest populaire eiwitten: [ux_featured_products products="" columns="4" title="Onze aanbevolen producten"]